Chimia este ştiinţa care are ca obiect de cercetare studiul structurii,proprietăţilor şi transformării substantelor în urma ruperii unor legaturi,regrupării atomilor şi formării de noi legaturi.Studierea chimiei prezintă importanţă atît din punct de vedere teoretic,cît şi aplicativ.Sub aspect ştiinţific,cercetarea fenomenelor chimice,a contribuit în mare măsură,la cunoaşterea descrierea şi înţelegerea mecanismelor şi legilor fundamentale care acţionează la diferite nivele de organizare a materiei(atomi,molecule).Sub aspect practic,chimia joacă un rol foarte semnificativ la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale omului de prin obţinerea de substanţe noi şi producerea acestora în condiţii avantajoase.
Un element chimic foarte semnificativ este VANADIUL care ste un metal tranzițional moale, ductil, de culoare cenușiu-argintie. Formarea unui strat protector de oxid stabilizează metalul față de oxidare. Vanadiul se găsește în natură numai sub formă de combinații. El este rezistent la acțiunea acizilor ca acid sulfuric și la ape sărate. Metalul se oxidează la peste 660 °C formând V2O5. Vanadiul a fost descoperit în 1801 de Andrés Manuel del Río, analizând mineralul vanadit, și l-a denumit eritroniu deoarece, după încălzire, majoritatea sărurilor sale își schimbă culoarea în roșu. Patru ani mai târziu el a fost convins de către alți oameni de știință că eritroniul era de fapt crom. Elementul a fost redescoperit în 1831 de Nils Gabriel Sefström, care l-a denumit vanadiu după Vanadis (zeița scandinavă a frumuseții și fertilității).
Vanadiul industrial din mediu
|
În industrie, vanadiul se utilizează, datorită capacităţii sale de a se oxida greu, pentru alierea unor metale, îndeosebi a oţelului, în vederea obţinerii îmbunătăţirii calităţilor inoxidabile. Pentaoxidul dublu de vanadiu (V2O5) se foloseşte în chimie drept catalizator, având întrebuinţări industriale (obţinerea acidului sulfuric, oxidarea unor substanţe organice). Pulberile de vanadiu, rezultate din industrie, sunt purtate de curenţii de aer pe distanţe foarte mari. Vanadiul din aer prezintă efecte negative asupra sănătăţii, deoarece produce o iritare a bronhiilor, odată cu inspiraţia aerului ce conţine pulberi în suspensie. În zonele puternic poluate cu vanadiu, precum şi în incintele industriale unde se prelucrează acest metal, oamenii pot suferi de afecţiuni mai grave, exteriorizate prin: leziuni cardio-vasculare, hemoragii viscerale, dereglaje nervoase, tulburări digestive. |
Vanadiul natural
|
Întrucât în natură vanadiul se găseşte în cantităţi foarte mici, sursele de hrană, cel puţin acelea fără adaosuri sintetice, conţin cantităţi minuscule din acest metal. Cel mai mult vanadiu se găseşte în: polen, peşti, fructe de mare, cerealele integrale şi în ridichi. Aceste surse, dacă nu provin din zone poluate, cu siguranţă că acoperă toate cerinţele corpului, fără niciun risc a unor reacţii adverse, chiar dacă se consumă în cantităţi mari. |
Vanadiul în organismul omului
|
Nu s-a putut stabili în ce măsură omul are nevoie de vanadiu. Cercetările efectuate asupra vanadiului în legătură cu corpul omului, nu au semnalat manifestări nespecifice în cazul lipsei totale a elementului din organism. Totuşi, s-a constat că în timp ce bărbaţii se pot lipsi în întregime de acest element, femeile reacţionează pozitiv la dozele de vanadiu provenite din sursele alimentare naturale. Câteva miligrame de vanadiu, în cazul persoanelor de sex feminin, ajută în concepţie şi în sarcină, atenuează anemia şi scade riscul apariţiei sau a agravării osteoporozei. Deocamdată, ipotezele cu privire la efectele hipocolesterolemiante exercitate de către acest metal, nu au fost confirmate. Se ştie că vanadiul formează pigmenţi metalo-proteici cu structură porfirinică, asemănătoare clorofilei şi hemoglobinei , putând, probabil, înlocui într-o oarecare măsură metalele de bază din miez (fierul, magneziul, etc.). Există însă ipoteza, conform căreia, dacă vanadiul depăşeşte un anumit nivel, necunoscut azi, este posibil să blocheze o parte din hemoglobină, producând anemii. Cazurile de exces de vanadiu se întâlnesc la persoanele la care metalul a ajuns în organism prin sursele contaminate cu pulberi industriale. Impactul vanadiului din suplimente şi medicamente asupra organismului, nu este îndeajuns studiat.Unul dintre rolurile principale ale vanadiului in organism este inhibarea formarii colesterolului in vasele sanguine, putand preveni in acest fel atacurile de cord. Rolul vanadiului:
Surse de vanadiu:
Pentru a şti să utilizăm corect toate bunurile pe cale chimică,pentru a menţine un mediu curat şi,prin urmare o societate sănătoasă,este nevoie să studiem conceptele fundamentale şi terminologia acestei ştiinţe,totalitate legilor ei şi modul de aplicare a lor în viaţa de zi ci zi.Fiecare om trebuie să posede un volum anumit de cunoştinţe în domeniul chimiei,care să-l ajute a trăi în armonie cu mediul ambiant,protejîndu-l pentru generaţiile de azi şi cele viitoare.
|